Project Description

ITINERARI PER LES ALBERES

Volem ensenyar-vos a olorar la història de l’Alt Empordà en cada glop de vi a través d’un itinerari que discorre per un dels paisatges vitícoles més fascinats de les Alberes: de Campmany a Garriguella passant pel al Monestir Benedictí de Sant Quirze de Colera.

Un entorn de valls i muntanyes que dominen la plana empordanesa fins al mar. De roques de licorella i ull de serp, de ceps pentinats per la tramuntana.

De la mà dels monjos benedictins de Sant Quirze ens endinsarem en l’origen de la vinya monàstica.  Gaudirem d’una èmina de vi novell i entendrem per què l’Ora et Lavora va marcar per sempre aquest indret de frontera. Una frontera de muntanyes que va quedar fixada al segle XVII amb el tractat dels Pirineus i que no va detenir la plaga de la fil.loxera al segle XIX. Una serralada que travessaren “lentament, sense dir res” els refugiats republicans i que fou l’escenari del darrer combat aeri de la guerra civil a Catalunya.

Una visita per gaudir del vi de les cooperatives agrícoles, responsables junt amb petits cellers i elaboradors, de la conservació i la recuperació de les varietats tradicionals: el lledoner, el monastrell, els moscats i la “inexistent” Carinyena Blanca.  Avui un dels majors patrimonis vitícoles del nostre territori.