ARQUEOLOGIA, PAISATGE i VI

Són ben pocs aquells qui fent girar una copa de vi s’atreveixen a descriure’n aromes textures i unitats de mesura: -“Pell de préssec, notes florals i mantegós en boca… me l’imaginava més ampli… els aromes terciaris son molt pronunciats!

Sovint la resta (sentint-nos ben petits) assentim amb admiració, fem algun comentari amb to de burla o simplement intentem identificar sense massa èxit algun d’aquells sabors descrits per l’expert o experta comensal. En el millor dels casos ens acabem la copa sense massa frustracions, convençuts que de vi no hi entenem ben gens i ni falta que ens fa. En el pitjor dels escenaris, la pròxima vegada demanen que ens posin una canya….

Quan destapem una ampolla de vi hi fem glops d’història antiga que han dibuixat el nostre paisatge. Vet aquí què hi tastem nosaltres en aquella copa on no hi sentíem la pell de préssec o les notes florals. Vint-i-sis segles d’històries, de milers i milers de viticultors aprenent de generacions passades a fer el nostre vi. És una història fascinant i sorprenent que s’entreveu en cada racó del paisatge agrícola de l’Empordà: des del Port d’Empúries a Sant Pere de Rodes, de Sant Quirze de Colera a la Cooperativa de Campmany, de Calonge a Cantallops; el Montgrí, Cap de Creus, les Alberes, els Aspres…

Us volem explicar una història que parla d’un home que va plantar una vinya, en un poble qualsevol de l’Empordà. En va tenir cura pacientment fins que al cap de tres anys, en va treure els primers fruits i amb ells en va elaborar els seu primer vi, aspre, honest i inexpert. Cada 12 mesos una nova collita, un nou vi, menys aspre, menys inexpert. Al llarg de la seva vida va haver-hi anyades en què les plagues feren malbé el raïm, d’altres d’extraordinàriament bones, anyades en què la guerra ho van malmetre tot, d’altres en què es va avinagrar el vi. Un any en què un importador l’hi comprà tota la collita, va comprar una altre camp, va plantar més vinya…Posem que aquest home tenia 25 anys en plantar el  primer cep i posem que 65  en  abandonar aquest mon. 37 anyades a tot estirar. 37 expressions del seu vi…..